Wat is coeliakie?

Als je coeliakie hebt kun je niet tegen gluten. Om deze reden wordt coeliakie ook wel een glutenintolerantie genoemd. Gluten is een eiwit dat in tarwe, rogge, gerst, spelt en kamut voorkomt. De meeste soorten haver zijn besmet met gluten tijdens het productieproces en dus ook niet veilig. Er zijn al met al heel wat producten die je niet zo maar kunt eten als je coeliakie hebt, zoals brood, pizza, taart, pasta, crackers, koekjes en ook bier. Glutenbevattende granen worden vaak ook verwerkt in producten waar je het niet zo maar in zou verwachten. Het is namelijk een (goedkoop) bindmiddel dat veel wordt gebruikt in soepen, sauzen, snoepjes en soms ook chips.

Coeliakie is een auto-immuunziekte. Dat betekent dat je anti-stoffen aanmaakt tegen je eigen weefsels. Wanneer mensen met coeliakie gluten eten zorgt dit voor een ontstekingsreactie in de dunne darm. Hierdoor gaan de darmvlokken (die zorgen voor een groter oppervlak om voedingsstoffen op te nemen) kapot. Voedingsstoffen kunnen minder goed worden opgenomen waardoor flinke vitaminetekorten kunnen ontstaan, inclusief de klachten die daarbij horen.

Het lijstje van ziekteverschijnselen die bij coeliakie voorkomen is nogal lang en het verschilt per persoon welke klachten aanwezig zijn. Onderstaande afbeelding geeft een duidelijk idee van welke klachten kunnen spelen.

Zelf heb ik al zo lang als ik mij kan herinneren last gehad van buikpijn en obstipatie. Later kwamen daar nog aardig wat klachten bij: slaapklachten (moeilijk inslapen of doorslapen, nachtmerries), hartkloppingen, haaruitval, wazig zien, droge ogen, duizeligheid, broze nagels, depressieve klachten, gevoelloosheid en tintelingen in handen en voeten, niet meer op de simpelste woorden kunnen komen en concentratieproblemen. Ook was ik super gevoelig voor infecties en ontstekingen.

Mocht je jezelf in (één van de) klachten herkennen, ga dan voor de zekerheid naar de huisarts om je te laten testen op coeliakie!

celiac-disease-symptoms

Facebook reacties

comments

Reacties

  • Beantwoorden

   elize91
   August 4, 2014

   Dat klopt. Dat is ook wel een onverwachte plek waar gluten zich kunnen verbergen.

Laat een reactie achter

You can use these HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>