Glutenvrije en vegetarische lasagne

Uncategorized | December 1, 2017 | By

De laatste tijd probeer ik bewust minder vlees te eten. Meestal gebruik ik geen vleesvervangers zoals vegaburgers of vegagehakt in mijn vegetarische gerechten. Wel verwerk ik er vaak noten, ei of extra peulvruchten in. In dit recept voor glutenvrije en vegetarische lasagne zitten walnoten. Een erg lekkere afwisseling op de lasagne met gehakt die je wellicht gewend bent!

Ik maakte dit recept dit keer maar voor één persoon, dus kijk even kritisch naar de hoeveelheden die je nodig zult hebben wanneer je zelf deze glutenvrije en vegetarische lasagne wilt maken.

Ingrediënten

  • Lasagnebladen van Schär
  • 1 kleine winterpeen in kleine stukjes
  • 1 kleine prei in halve ringen
  • 1 ui (gesnipperd) en 1 teen knoflook (geperst of heel fijn gehakt)
  • Blik gepelde tomaten
  • Een scheut rode wijn
  • 1 tl oregano
  • 1 tl rozemarijn
  • 1 tl gedroogde basilicum
  • Peper en zout
  • Een flinke hand gehakte walnoten
  • Geraspte parmezaanse kaas
  • 100 ml melk
  • 10 gram bloem (ik gebruik meestal rijstbloem of Schär mix C)
  • Olijfolie

Bereiding

  1. Fruit de ui in een wok of hapjespan. Voeg wanneer de ui zacht is geworden ook de knoflook toe en fruit dit nog heel even mee.
  2. Voeg dan de groenten toe en bak dit een paar minuten mee.
  3. Doe de gepelde tomaten, de wijn en de kruiden erbij en laat het geheel langzaam inkoken tot een mooie saus. Als de saus klaar is roer je er de gehakte walnoten doorheen en verwarm je dit nog kort mee.
  4. Maak ondertussen de bechamelsaus. In een steelpannetje verwarm je eerst een flinke scheut olijfolie waarna je de bloem toevoegt. Blijf goed roeren met een garde tot een dik papje ontstaat zonder klontjes. Voeg dan de melk toe en blijf goed roeren tot de saus indikt. Ik voeg er op het laatst enkel wat peper en zout aan toe, maar gebruik gerust ook nootmuskaat.
  5. Tijd om de lasagne op te bouwen! Maak laagjes zoals je gewend bent, maar let wel op dat de bladen echt goed bedekt zijn met saus. Daarom maak ik iets minder laagjes en leg ik de bladen alleen goed in het midden van mijn ovenschaaltje. Je kunt de bladen eventueel ook even voorkoken, maar ik vind dat eigenlijk te veel gedoe. 
  6. Top je lasagne af met een laag bechamelsaus en kaas, en schuif hem dan in de oven voor 45-60 minuten op 180 graden.

Eet smakelijk!

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Schär. Lees mijn Disclaimer voor meer informatie.

Facebook reacties

comments

Reacties

Laat als eerste een reactie achter.

Laat een reactie achter

You can use these HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>