5 tips om kruisbesmetting te voorkomen

Informatief, Tips | June 25, 2014 | By

Misschien ben je hier beland omdat je net glutenvrij moet gaan eten en tips zoekt of misschien omdat je voor iemand  die je kent een goed glutenvrij maaltje wilt bereiden. Of je bent één van de vaste lezers van mijn blog en komt sowieso wel kijken (jee!!). Hoe dan ook: Ik wil het vandaag even over kruisbesmetting hebben. Van een minikruimeltje of zelfs sporen van gluten die niet eens te zien zijn kunnen coeliakiepatiënten al ziek worden. Hoewel er veel tips op internet staan vind ik dat het nooit vaak genoeg uitgelegd kan worden hoe kruisbesmetting voorkomen kan worden.

Wat is kruisbesmetting?

Misschien lijkt het voor sommigen raar om dit uit te leggen, maar ik heb vaak genoeg restaurants gebeld die me vervolgens vroegen wat kruisbesmetting dan wel niet was. Als je even zoekt op Google staat deze definitie van het Voedingscentrum bovenaan:

Bij kruisbesmetting komen er ziekmakende bacteriën van het ene product op het andere. Om ziekte te voorkomen is het belangrijk kruisbesmetting te vermijden. 

Alleen in het geval van coeliakie gaat het dus niet om bacteriën, maar om gluten (ookal zou ik ook op die bacteriën blijven letten natuurlijk). Gluten zijn plakkerig en vervelend. En om te zorgen dat iemand niet ziek wordt mogen producten met gluten en producten zonder gluten niet met elkaar in contact komen. Je mag dus geen glutenvrij brood op een bord klaarmaken waar net brood met gluten op heeft gelegen bijvoorbeeld. En als je net iets hebt aangeraakt met gluten, moet je oppassen dat je het glutenvrije eten niet besmet. Het klinkt misschien heel moeilijk om kruisbesmetting te voorkomen, maar als je het eenmaal door hebt valt het best mee. Ik heb een aantal tips:

1. Zorg voor een glutenvrije plek in de keuken

Het is handig om één plek op het aanrecht en in de keukenkasten te hebben waar je glutenvrije spullen bereid en bewaard zodat ze minder makkelijk met elkaar in aanraking komen. Dit is, volgens mij, de eerste stap om kruisbesmetting te voorkomen. Mijn eigen huis is helemaal glutenvrij, maar bij mijn moeder heb ik bijvoorbeeld een eigen stuk aanrecht en een eigen kastje met glutenvrije spullen voor als ik daar logeer.

2. Handen wassen, handen wassen, handen wassen en nog eens…

Juist ja: handen wassen. Voor je iets dat glutenvrij is wilt gaan bereiden moet je altijd eerst bedenken of je net iets met gluten hebt aangeraakt. En als dat zo is je handen wassen. Meestal komt het er hier op neer dat we tig keer per dag onze handen wassen, maar ja, je kunt beter het zekere voor het onzekere nemen.

3. Zorg dat alle materialen die je gebruikt schoon zijn

Dus gebruik een schone snijplank en schone spatels voor de glutenvrije dingen enzovoorts. Kijk ook uit met de oven, ovenhandschoenen en thee- en handdoeken. Een oven waar gluten in hebben gezeten gebruik ik alleen met een schoon bakpapiertje en zonder de ventilator aan. Gluten kunnen uit zichzelf niet vliegen (gelukkig!) maar natuurlijk wel bewegen door bepaalde luchtcirculaties. Ik gebruik een ‘besmette’ oven dus alleen met boven en onderverwarming. Sommige mensen pakken broodjes zo met de ovenhandschoenen de oven uit of vegen hun handen af aan een handdoek of theedoek als ze net een broodje hebben gemaakt. Dan is het dus uitkijken geblazen! Zorg altijd voor schone materialen inclusief handdoeken, theedoeken etc.

4. Pas op met al geopende verpakkingen en koop van veel dingen twee verpakkingen

Je moet echt duizend procent zeker weten dat er nooit gluten in verpakkingen (van bijvoorbeeld suiker) zijn gekomen voor je er iets uit kunt gebruiken. Toen ik net glutenvrij moest gaan eten heb ik letterlijk alles nieuw gekocht. Ook moet je oppassen met bijvoorbeeld broodbeleg: als iemand eerst zijn gewone broodje besmeert met boter en jij diezelfde boter gebruikt voor je glutenvrije boterham is dat niet zo’n goed idee. Bij mijn moeder hebben we nu dus alles dubbel: de chocoladepasta, boter, jam etc. Van al die dingen hebben we een glutenvolle en glutenvrije variant. De glutenvrije varianten bewaren we in mijn eigen kast of labelen we als glutenvrij om niet in de war te raken.

5. Gebruik liever geen houten kookgerei en pannen met een beschadigde anti-aanbaklaag

Houten spatels, snijplanken en ontbijtborden kun je beter niet gebruiken. Ze zijn namelijk moeilijker schoon te krijgen dan ander materiaal waardoor er makkelijker glutensporen aan kunnen blijven zitten die dan weer in je eten kunnen belanden. Voor pannen met een anti-aanbaklaag geldt hetzelfde, maar alléén als de laag beschadigd is.

Hebben jullie zelf nog tips om kruisbesmetting te voorkomen? Aanvullingen zijn uiteraard altijd welkom :)

Facebook reacties

comments

Reacties

 1. Beantwoorden

  Marlot
  June 25, 2014

  Die ventilator van de oven, daar heb ik eigenlijk nog nooit bij stil gestaan! Blijkt toch maar weer dat je nog altijd dingen kan leren

  • Beantwoorden

   elize91
   June 25, 2014

   Ik had er eerst ook niet over nagedacht, maar toen las ik het een keer op het coeliakieforum. Ik weet niet hoe groot het risico is (ligt er denk ik ook aan hoe erg hetgene wat normaal in de oven gaat stuift/kruimelt) maar ik neem maar gewoon het zekere voor het onzekere.

  • Beantwoorden

   Mirjam
   June 26, 2014

   Vooral die vergelijking met bacterien, die ga ik vaker gebruiken.

 1. 4 glutenvrije tips voor horeca ondernemers | stories of a coeliac - […] ingrediënten met gluten, werk hygiënisch en lees je goed in! Een artikel over kruisbesmetting is hier al […]

Laat een reactie achter

You can use these HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>