Glutenvrije Sinterklaastaart

Recepten | November 15, 2016 | By

sinterklaastaartSinterklaas is er weer! Hoewel wij geen Sinterklaas meer vieren vind ik het wel super leuk om in deze periode allerlei glutenvrij Sinterklaas lekkers te bakken. Sowieso houd ik ontzettend van de heerlijke geuren en smaken die erbij horen (wie niet eigenlijk), vooral speculaas. Hmm! Dit weekend was ik in een nostalgische bui en besloot ik een glutenvrije Sinterklaastaart te maken die ik als kind écht fantastisch had gevonden. 

Er zitten zo veel lekkere ‘Sinterklaas’-smaken verwerkt in deze taart. De biscuitlagen zijn extra op smaak gebracht met speculaaskruiden en de taart is gevuld met botercrème met mandarijnsmaak. Een laag chocolade en een hele hoop kruidnootjes, Sintsnoepjes en extra mandarijntjes maakt de taart een échte feesttaart! Perfect voor pakjesavond bijvoorbeeld.

Het kan zo zijn dat als je niet zo’n geoefende taartenbakker bent, je er net als ik een beetje een rommeltje van maakt, haha! Maar bij deze taart is dat helemaal niet zo erg, want er komt toch een lading super lekkere snoepjes overheen! Slim bedacht van mij, toch? 😉 

Glutenvrije Sinterklaastaart

Ingrediënten

Voor de biscuit:

  • 5 eieren
  • 150 gram fijne kristalsuiker
  • snufje zout
  • een zakje vanillesuiker
  • 110 gram rijstbloem
  • 40 gram maizena
  • 4 theelepels speculaaskruiden

Voor de mandarijnen-botercrème:

  • 300 gram boter
  • 300 gram poedersuiker
  • sap en rasp van 2 mandarijnen

De decoratie:

  • 100 gram pure chocolade
  • een handje garneeramandelen
  • 2 mandarijnen
  • glutenvrij Sinterklaassnoep naar keuze (ik nam schuimpjes)
  • glutenvrije kruidnootjes (klik hier voor mijn recept waar je in dit geval ongeveer de helft van nodig hebt)

Bereiding:

  1. Begin met het maken van de biscuittaart. Ik gebruikte hiervoor het recept van de Gebaksjuwelier en voegde er 4 theelepels speculaaskruiden aan toe. Als je verder de instructies van Paula volgt moet het allemaal goed komen! Ik had met deze hoeveelheid beslag voldoende voor 1 grote taart (24 centimeter) en kon mijn kleinere vorm (volgens mij 18 of 20 cm) ook nog voor een klein stukje vullen.
  2. Maak terwijl de biscuittaart in de oven staat eventueel alvast het deeg voor de kruidnoten. Die kun je als de taart uit de oven komt meteen gaan bakken.
  3. Wanneer de biscuittaart goed is afgekoeld, maak je de botercrème. Doe hiervoor de boter in een kom en klop deze kort los. Meng het dan met de poedersuiker (je kunt nu beter niet meer met een elektrische handmixer in de weer gaan). Als de suiker en boter goed gemengd is voeg je beetje bij beetje het mandarijnensap en ook de rasp toe.
  4. Snijd de biscuittaart in zoveel lagen als je kunt/wilt. Ik heb de grootste taart in 2 lagen gesneden en de bovenste, kleinere taart zo gelaten omdat deze toch al wat dunner was. Besmeer de lagen dan met botercrème en stapel ze weer op elkaar. Besmeer ook de buitenkant van de taart met de botercrème.
  5. Versier de taart met garneeramandelen en zet het dan even in de koelkast.
  6. Smelt ondertussen de chocolade, laat dit kort afkoelen zodat het ietsje dikker wordt en giet dan een laag over de taart heen. Zet de taart weer terug in de koelkast zodat de chocolade kan uitharden.
  7. Maak de taart pas helemaal af vlak voor het feest begint. Leg er de kruidnootjes, mandarijnenpartjes en snoepjes naar keuze op.

Geniet ervan!

Deze blogpost is onderdeel van het gezamenlijke blogproject Wij bloggen Glutenvrij. Deze bloggers schreven vandaag ook over glutenvrij Sinterklaas:

Facebook reacties

comments

Reacties

  1. Beantwoorden

    Mirjam
    November 15, 2016

    Wat ziet hij er prachtig uit Elize!
    Ik zou bijna de keuken in rennen om ook zo’n mooie taart te maken. Bijna, want ik weet dat ik mezelf voorbij loop als ik ook dat nog doe. Dus ik houd het bij ‘simpele’ kruidnootjes, pepernoten, speculaascakejes en pompoencakejes.
    En natuurlijk cadeautjes en gedichten voor de hele familie…

    • Beantwoorden

      Elize
      November 17, 2016

      Dankje Mirjam! En je hebt gelijk hoor. Dat is al genoeg werk!

  2. Beantwoorden

    Gerda
    November 15, 2016

    Dat ziet er inderdaad heerlijk uit, zodra ik weer wat kan ga ik ook weer wat bakken. Water loopt me bijna in de mond 😀

    • Beantwoorden

      Elize
      November 17, 2016

      Beterschap nogmaals lieve Gerda! Mocht je de kans zien dan zou ik hem zeker proberen ja. En volgens mij bak jij wel vaker biscuittaart toch? Als je daar al wat geoefender in bent is het ook een stuk minder werk.

    • Beantwoorden

      Elize
      November 17, 2016

      Dank! Hij was ook echt heerlijk! 😄

  3. Beantwoorden

    Marianne
    November 16, 2016

    ik had het geluk om te mogen proeven en de taart is echt heerlijk met een heel luchtige biscuitbodem. Ik heb voor morgen nog een heel klein stukje in de koelkast staan, dus dat wordt nog even genieten. Dank je wel Elize xxx

    • Beantwoorden

      Elize
      November 17, 2016

      Graag gedaan 😘 geniet ervan!

  1. #wijbloggenglutenvrij: Glutenvrij Sinterklaas | Ik ben glutenvrij - […] storiesofacoeliac.nl […]

Laat een reactie achter

You can use these HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>