Glutenvrije quiche (met prei, courgette en tomaat)

Recepten | March 26, 2017 | By

glutenvrije-quiche

Ik doe het eigenlijk veel te weinig: een glutenvrije quiche maken. Zonde, want het is zo lekker! Ook een voordeel vind ik dat je er super gemakkelijk al je restjes in kwijt kunt en het niet alleen lekker is als avondmaaltijd, maar ook als lunch. Dit keer maakte ik mijn quiche met prei, courgette en tomaat. Ook experimenteerde ik met de bodem. En met succes! Waar mijn quichebodems normaal altijd een tikkeltje droog bleven is dit dankzij het gebruik van een paar eetlepels kwark verleden tijd. 

glutenvrije-quiche2

Glutenvrije quiche met prei, courgette en tomaat

Ingrediënten voor de glutenvrije quiche bodem:

  • 250 gram Schär mix B
  • snufje zout
  • 170 gram koude boter
  • 4 a 5 eetlepels volle kwark

Ingrediënten voor de vulling:

  • 4 eieren
  • 1 prei
  • 125 milliliter slagroom
  • 100 gram geraspte kaas
  • een halve courgette
  • 10 cherrytomaatjes
  • Peper en zout

Zo maak je het:

  1. Begin met het maken van de bodem voor de quiche. Meng de broodmix met het zout. Voeg de boter toe in kleine blokjes en wrijf dit met je handen door het deeg. Als de boter goed verdeeld is door het meel voeg je de kwark toe. Begin met zo’n drie eetlepels en kijk hoe veel je nodig hebt om er een deeg van te maken dat niet te plakkerig en niet te droog is. Ik gebruikte vier flinke eetlepels.
  2. Wikkel het deeg in huishoudfolie en laat het minimaal een uur rusten in de koelkast. Vet eventueel je springvorm alvast in.
  3. Rol het deeg uit tot een dunne lap, zo groot dat je je ingevette springvorm ermee kunt bedekken. Leg de deeglap over je vorm, duw het deeg een beetje aan en verwijder de randen die over de springvorm heen vallen. Prik met een vork gaatjes in de bodem.
  4. Nu is het tijd om de bodem blind te bakken. Knip hiervoor een bakpapiertje op maat en leg dit op het deeg in de springvorm. Bedek het met een laagje ongekookte rijst of met keramische bakbonen. Bak de bodem zo’n 15 minuutjes in een voorverwarmde oven op 200 graden. Haal de bodem uit de oven, verwijder de rijst of bakbonen en het bakpapier en bak de bodem nogmaals 15 minuten. Als de rand te bruin wordt kun je deze afdekken met aluminiumfolie.
  5. De vulling maak je als volgt: Snijd de prei in halve ringen en gaar de prei voor door het kort te wokken. Snijd de courgette in dunne plakken en de cherrytomaatjes door de helft.
  6. Klop de eieren los met de slagroom en meng de kaas erdoor. Voeg een snufje zout en flink wat peper toe.
  7. Bedek de bodem van de quiche met de prei. Verdeel het ei-slagroom-kaas mengsel erover en daarna de courgette en tomaatjes.
  8. Bak de quiche nog 40 minuten op 180 graden.

Eet smakelijk!

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Schär. Lees mijn Disclaimer voor meer informatie.

Facebook reacties

comments

Reacties

    • Beantwoorden

      Elize
      April 29, 2017

      Wat leuk dat je me gezien hebt! :)

Laat een reactie achter

You can use these HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>