Over mij

photo1

Welkom!

Ik ben Elize. Ik ben 25 jaar en woon in Nijmegen. Vanaf januari 2013 eet ik glutenvrij vanwege de diagnose coeliakie. Dit is een auto-immuunziekte waardoor ik geen gluten kan verdragen. Daarover gaat ook mijn blog. Toen ik te horen kreeg dat mijn jarenlange klachten veroorzaakt werden door coeliakie stond mijn wereld even op zijn kop. Ik was natuurlijk blij om eindelijk een verklaring voor mijn klachten te vinden, maar in het begin is zo’n glutenvrij dieet best lastig.

Na de diagnose coeliakie begon ik meteen super gemotiveerd aan een glutenvrij dieet. Het duurde even voor mijn lichaam was hersteld van al die jaren gluten eten terwijl ik er onbewust niet tegen kon, maar na iets meer dan een jaar kon ik zeggen dat ik me weer goed voelde. Van dat gevoel geniet ik nu elke dag!

tiramisu

Creativiteit

Ik ben altijd graag creatief bezig geweest. Toen ik jong was tekende en schilderde ik er op los. Ik kon er urenlang mee bezig zijn en nam zelfs regelmatig teken- en schilderlessen. Toen ik in 2010 begon met mijn studie sociologie aan de universiteit in Nijmegen was de tijd van tekenen en schilderen een beetje voorbij. Ik schetste af en toe nog wel in een boekje dat ik altijd bij me had. Hier schreef ik ook regelmatig mijn gedachten in op, want een dagboek bijhouden deed ik ook al bijna heel mijn leven.

Vanaf het moment dat ik de diagnose coeliakie kreeg en glutenvrij moest gaan eten kon ik mijn creativiteit op weer een hele andere manier kwijt: namelijk in de keuken! Ik stortte me vol overgave op allerlei glutenvrije kook- en bakexperimenten. Het leukste deel daarvan was (en is nog steeds) het moment dat recepten goed lukken en niet glutenvrije mensen er graag van meesmullen. Als ik er de tijd voor heb sta ik dolgraag een hele dag in de keuken.

Al snel na de start van het glutenvrije dieet had ik een aantal boekjes volgeschreven met recepten en een heleboel tips verzameld. Doordat ik regelmatig glutenvrije blogs las kwam ik op het idee al mijn recepten en tips ook te bundelen op een website. De naam was al snel bepaald: Stories of a Coeliac (oftewel ‘verhalen van iemand met coeliakie’). Dat is ook precies wat je op mijn site vindt: Mijn verhalen over het leven met coeliakie.

2015-03-05_07.52.38

Veel meer dan recepten en tips

Ik ben opgeleid tot sociaal wetenschappelijk onderzoeker (en heb er een bachelor sociologie en onderzoeksmaster sociale wetenschappen opzitten). Op dit moment ben ik werkzaam bij een groot, onafhankelijk onderzoeksbureau dat de gezondheidszorg onderzoekt.

Mijn interesse voor onderzoek zul je ook terugzien op deze website. Ik doe regelmatig op een zo laagdrempelig mogelijke manier verslag van de nieuwste wetenschappelijke onderzoeken over coeliakie.

rp_14785837264_17050ab3ff_h-e1406993117859.jpg

Leven met coeliakie

Inmiddels kan ik goed omgaan met mijn glutenvrije dieet. Dat is ook wat ik hier graag wil uitdragen. Ik kan bijvoorbeeld super blij worden van lekkere glutenvrije recepten of nieuwe producten en dit wil ik graag met jullie delen.

Tegelijkertijd ben ik ook realistisch. Coeliakie hebben is niet altijd leuk. Voor veel mensen die nog niet weten dat ze coeliakie hebben is dit al helemaal het geval. Mijn diagnose heeft ongeveer 18 jaar op zich laten wachten. Ik heb dus zelf ondervonden dat de kennis over coeliakie nog vaak tekort schiet. Met het besef dat er nog veel mensen rondlopen met onbegrepen klachten door onontdekte coeliakie heb ik af en toe nogal moeite. Via mijn blog probeer ik dus iedere mogelijkheid aan te grijpen om coeliakie bekender te maken. Ook help ik mensen die nog in een medisch traject zitten, net de diagnose hebben gekregen of problemen ondervinden bij het volgen van een glutenvrij dieet graag waar ik kan.

Daarnaast wilde ik het verspreiden van goede informatie over coeliakie graag grootser aanpakken. In mei 2015 organiseerde ik daarom samen met een heleboel andere bloggers voor het eerst de Coeliakiemaand. In andere landen was er al langer een Coeliakie Bewustwordingsmaand, maar in Nederland nog niet. Nu bundelen verschillende Nederlandse bloggers ieder jaar een maand lang hun krachten om coeliakie bekender te maken. Meer informatie over de Coeliakiemaand vind je hier en hier.

Wil je contact met me opnemen? Laat dan een berichtje op deze site achter of stuur een mailtje. Ik ben ook te bereiken via Facebook en Twitter.

Facebook reacties

comments

Reacties

 1. Beantwoorden

  sandra
  October 29, 2013

  Hoi Elize,

  Leuk!! Je bent al een heel stuk verder dan mij haha…ik ben wat dat betreft er niet echt handig mee. Moet allemaal even tussendoor bij mij haha.

  Succes! Kijk uit naar je blogs!

  • Beantwoorden

   elize91
   January 24, 2014

   Hoi Kimbley en Case,

   Dankjewel! Ik heb de Liebster award alleen al een keer eerder ontvangen, dus ik weet niet of ik verder iets zal doen met jullie nominatie. Maar ik vind het wel erg leuk, bedankt!

 2. Beantwoorden

  Maurice
  September 12, 2014

  Leuke site Elize! Dank voor de recepten, deze heb ik inmiddels al veel gebruikt. :)

  Ik zie je toekomstige blogs/recepten graag tegemoet!

  Groetjes,
  Maurice

  • Beantwoorden

   elize91
   September 12, 2014

   Leuk om te horen! Dankjewel!

  • Beantwoorden

   Elize
   January 14, 2015

   Wat lief Tessa!! Dankjewel :)

 3. Beantwoorden

  Yvonne
  May 26, 2015

  Hoi Elize,
  Ik heb van kinds af aan altijd een bolle buik gehad terwijl ik verder heel slank ben. Ik weeg ongeveer 55 kilo. Ik heb eigenlijk alleen last dus van een opgezette buik. Mijn huisarts heeft me jaren geleden verteld dat ik PDS heb en dat ik ermee moest leren leven en vooral moest ontstressen want dat maakte het erger.

  Sinds kort weet ik dat de klachten van PDS en Coeliakie op elkaar lijken en heb ik een afspraak gemaakt bij de huisarts. Maar ik merk dat ik bang ben dat de huisarts gaat weigeren een test te doen, omdat ik alleen maar een buikje heb en verder geen andere klachten. Nu baal ik uiteraard enorm van dit buikje omdat het op geen enkele manier weggaat, wat ik ook deed. Als de oorzaak ligt in het eten van gluten, dan zou ik enorm blij zijn.

  Weet jij of een huisarts verplicht is om en test of een doorverwijzing te doen?

  Groetjes,
  Yvonne

  • Beantwoorden

   Elize
   May 26, 2015

   Hoi Yvonne,

   Wat goed dat je een afspraak hebt gemaakt met je huisarts! Ik snap dat je het wel spannend vindt. Voor zover ik weet is een huisarts niet verplicht een test te doen of je een doorverwijzing te geven, maar dat ze echt weigeren hoor ik zelden.

   Heb je deze tips voor een gesprek met je arts al eens gelezen? http://www.storiesofacoeliac.com/tips/5-tips-voor-een-gesprek-met-je-huisarts/

   Misschien heb je er iets aan. Probeer in ieder geval iemand mee te nemen die je kan helpen. Dat scheelt toch altijd wel vind ik!

   En als je er niet uitkomt met je huisarts kun je eventueel de NCV (glutenvrij.nl) bellen voor advies.

   Veel succes!

Laat een reactie achter

You can use these HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>