Uiteten? Dit zijn mijn tips!

Uit eten gaan vind ik een stuk minder leuk sinds ik weet dat ik coeliakie heb. Het risico op ziek worden vind ik gewoon niet zo fijn. Vooral ook omdat het herstel na een foutje soms zo lang kan duren bij mij.

Ondanks dat ik uit eten gaan een stuk minder leuk vind, kan ik er eens in de zoveel tijd heus wel van genieten om buiten de deur te gaan eten zonder bang te zijn om ziek te worden! Als je goed zoekt naar geschikte restaurants en doorvraagt kom je een heel eind! Dus ik geef jullie graag een aantal tips…

1. Bel van te voren of ga langs

Dit is voor mij altijd stap 1. Als ik uit eten wil gaan begin ik met een belletje naar het restaurant om te vragen of het mogelijk is er glutenvrij te eten. Soms ga ik ook eventjes langs. Dan kun je meteen ‘aanvoelen’ of het restaurant wat met je dieetwens kan. Misschien is er een open keuken, en kun je gelijk even een kijkje nemen of het er een beetje netjes uitziet.

2. Vraag door en laat weten dat je heel ziek wordt van gluten (en dus niet iemand bent die meedoet met de hype) 

Als je belt of langsgaat om een restaurant te vragen of een glutenvrije maaltijd mogelijk is, bedenk dan van te voren wat je precies wilt vragen en vraag ook goed door. Is een glutenvrije maaltijd mogelijk? Welke dingen op de kaart kun je allemaal bestellen? Hoe gaat het restaurant om met het risico op kruisbesmetting? Ik vind het zelf vaak het fijnste om de kok eventjes te spreken. Tegenwoordig zijn er veel mensen die glutenvrij eten omdat het zogenaamd gezonder zou zijn. Om te voorkomen dat een kok denkt “daar heb je er weer zo één”, kun je, vind ik, het beste benadrukken dat je écht heel ziek wordt van gluten en dat je coeliakie hebt. Ik zeg ook wel eens dat het gevaarlijk is voor mij om gluten binnen te krijgen. Ik heb toch het gevoel dat ik dan serieuzer genomen wordt.

3. Kies je restaurant slim

Zomaar een Italiaans restaurant vol pizza’s en pasta binnenstappen is misschien niet het allerbeste idee als je glutenvrij moet eten. Natuurlijk zijn er wel dat soort restaurants waar je ook glutenvrij kunt eten, maar het is wel een redelijk zeldzaam fenomeen. Met een meer bourgondisch restaurant bijvoorbeeld heb je veel minder kans om teleurgesteld te worden. Maar nog beter: Kies een restaurant dat al goed bekend staat met glutenvrij! Zoals de restaurants die aangesloten zijn bij de NCV. Of kies een volledig glutenvrij restaurant! Kijk bijvoorbeeld eens op de lijst van volledig glutenvrije eetgelegenheden van Mirjam. En je kunt natuurlijk altijd andere mensen vragen om hun ervaringen bij bepaalde restaurants. Bijvoorbeeld op het coeliakieforum of op glutenvrije Facebook groepen.

4. Als je je niet comfortabel voelt: eet niet mee!

Heel soms moet je haast wel naar een restaurant. Bijvoorbeeld voor je werk. Dan heb je niet altijd even veel invloed op welk restaurant het wordt. In die gevallen zou ik eerst alsnog flink wat research doen. Vaak is er wel iets te regelen in overleg. Maar mocht je je na het restaurant gesproken te hebben nog niet comfortabel voelen zou ik zeggen: eet gewoon niet mee. Je kunt altijd vooraf veel eten of (in overleg met het restaurant) je eigen eten meenemen. Misschien vinden sommige mensen dit su-per ongemakkelijk. Maar weet je wat ik pas ongemakkelijk vind? Een nacht kronkelend van de buikpijn in mijn bed liggen, 10 toiletbezoekjes per dag voor een halve week lang en de hersenloze vermoeide blik die ik nog een paar weken lang in mijn ogen heb als ik gluten heb gegeten. Dus. Niet veilig genoeg? Gewoon niet doen!

5. Probeer te ontspannen en te genieten!

Dit spreekt voor zich denk ik… De angst om gluten binnen te krijgen kan heel sterk zijn, maar wat heeft het voor zin om je enorm druk te maken? Alleen eh… als je een salade met croutons krijgt. Of iets anders heeeeul verdachts. Dan mag je van mij wegrennen. Heel snel en zonder te betalen 😉 Maar dat overkomt je vast niet met bovenstaande tips, haha!

celiacmeme

Hebben jullie nog andere tips voor als je glutenvrij uit eten wilt?


Wij bloggen glutenvrij: wie doen er mee vandaag?

Deze blogpost is onderdeel van een gezamenlijk blogproject van glutenvrije bloggers. Wil je weten welke tips andere bloggers hebben? Hier kun je het lezen:

Dion glutenvrij
Glutenfree Amsterdam
Glutenvrij hoort er bij
Glutenvrij reizen
Glutenvrije mama
Home of comfort
Ik ben glutenvrij
Lekker glutenvrij
Miss glutenvrij
Rijstwafel

 

Facebook reacties

comments

Reacties

 1. Beantwoorden

  spontalicious
  November 15, 2014

  Dit zijn echt goede tips! Ik hoef zelf niet glutenvrij te eten, maar een vriendin van mij wel. Als ik met haar uiteten ga, weet ik nu waar ik allemaal aan kan denken, zodat ze niet altijd zelf alles uit hoeft te zoeken! 😉

  • Beantwoorden

   elize91
   November 15, 2014

   Thanks! Lief dat je zo met haar mee wilt denken! :)

 2. Beantwoorden

  Sas
  November 15, 2014

  Erg fijne tips om te lezen, aangezien het me zeker wel lastig lijkt als er rekening met van alles gehouden moet worden. Goe dat je hier een artikel zo open en eerlijk over wijd :) Ik heb hem met plezier gelezen.

  • Beantwoorden

   elize91
   November 15, 2014

   Haha ik moest er ook even heel hard om lachen 😛

 3. Beantwoorden

  Mirjam
  November 15, 2014

  Inderdaad, leuk plaatje!
  En goede, duidelijke tekst. Ik heb het nog nooit gedaan, niet mee-eten. Maar zou inderdaad vaker nee moeten durven zeggen.

  • Beantwoorden

   elize91
   November 16, 2014

   Ik heb het nu één keer gedaan. En hoe wel ik wel even een drempel over moest ben ik blij dat ik niet mee heb gegeten toen. Na een aantal minuten was de ongemakkelijkheid verdwenen en werd het erg gezellig. Iets wat waarschijnlijk niet was gebeurd als ik wel mee had gegeten omdat ik het restaurant gewoon echt niet vertrouwde.

 4. Beantwoorden

  Deisy
  November 16, 2014

  Wat een goede tips! Ik denk dat het inderdaad slim is om te zeggen dat je er echt niet tegen kan. Ik heb namelijk soms het idee dat je navraagt of er iets inzit dat de serveerster het niet altijd weet en ze het in de keuken dan ook snel afwimpelen. Op die manier nemen ze het toch wat serieuzer

Laat een reactie achter

You can use these HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>