De diagnose

Wat is nu eigenlijk de manier waarop de diagnose coeliakie gesteld wordt? Ik bespreek alleen reguliere onderzoeken en geen onderzoeken bij alternatieve artsen omdat ik simpelweg helemaal niks weet van de procedures en betrouwbaarheid in die gevallen.

Let op dat je voor alle onderzoeken gewoon gluten moet eten omdat de uitslagen anders vals negatief kunnen zijn.

1. Bloedonderzoek

De eerste stap om de diagnose coeliakie te stellen is normaal gesproken een bloedonderzoek. Dit kun je gewoon bij je huisarts laten doen. Met de standaard bloedtest naar coeliakie wordt gekeken of er antistoffen tegen gluten in je bloed te vinden zijn. Als er antistoffen in je bloed te zien zijn is de kans dat je klachten inderdaad door coeliakie komen groot. Zijn er nou geen antistoffen te vinden, dan wil het nog niet meteen zeggen dat je geen coeliakie hebt. Een klein deel van de mensen met coeliakie ‘maakt’ geen antistoffen, dus als er toch een vermoeden is van coeliakie ondanks een negatieve bloedtest is het nuttig om verder onderzoek te doen.

2. Biopt van de dunne darm

Bij een vermoeden van coeliakie moet je doorverwezen worden naar een MDL (maag, darm, lever)-arts. Dan zal er ook een darmbiopt moeten plaatsvinden. Bij dit onderzoek wordt een dun slangetje met een camera via je maag naar je dunne darm geleid. Via het slangetje worden kleine stukjes darm weggehaald (voel je niks van), zodat kan worden onderzocht of je darmvlokken nog intact zijn. Als blijkt dat je darmvlokken beschadigd zijn heb je coeliakie. Er zijn verschillende stadia van beschadiging van de darmen. Daar kun je hier meer over lezen.

Een biopt is geen fijn onderzoek, maar duurt maar heel kort (een minuutje of 8). Als je wilt kun je een roesje vragen zodat je minder meekrijgt van het onderzoek. Sommige mensen vinden alleen een verdovende keel spray voldoende. Overleg vooraf met je arts (en mogelijk met andere mensen die het onderzoek hebben gehad) om in te kunnen schatten wat je het fijnst zal vinden.

Als laatste nog even dit: Bij kinderen is niet altijd een biopt nodig. Klik hier als je daar meer over wilt weten.

Facebook reacties

comments

Reacties

Laat als eerste een reactie achter.

Laat een reactie achter

You can use these HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>